بیماری های دهان و فک و صورت یکی از رشته هاي تخصصي دندانپزشکي با قدمت حدود ۳۰ ساله در کشور است که به عنوان پل ارتباطي اين گروه با رشته پزشكي نقش آفريني و در نهايت موجب ارتقاي سطح سلامت در جامعه مي گردد. متخصصين اين رشته علاوه بر تشخيص و درمان هاي غيرجراحي آسيب هاي مخاطي، اختلالات غدد بزاقي ، آسيب هاي استخوان هاي فك و صورت ، اختلالات مفصل گيجگاهي فكي ، دردهاي دهان و سر و صورت و سرطان دهان به درمان دندانپزشكي بيماران با اختلالات سيستميك نيز مي پردازند.متخصصين دهان و فك و صورت طرف مشاوره ساير رشته هاي تخصصي دندانپزشكي در كنترل مشكلات و تغييرات طرح درمان دندانپزشكي بيماران سيستميك نيز مي باشند.
بیماریهای استوماتوگناتیک یا بیماریهای دهان، بیماریهایی است که مربوط به دهان و فک است. دهان، از ارگانهای مهم با عملکردهای متفاوت است. همچنین با سرعت زیادی گرفتار بیماریهای دهانی میشود.
انجمن دندانپزشکان آمریکا، این رشته را با نام «آسیبشناسی دهان و فک و صورت» میشناسند و در توصیف میگویند:«ترکیب دندانپزشکی و آسیبشناسی است که در ارتباط با طبیعت، شناسایی و مدیریت بیماریهایی که روی دهان و فک و صورت تأثیر میگذارند، است. علمی که در جستجوی علتها، پروسه و تأثیر آن بیماری هاست.»
سازمان بهداشت جهانی از واژهٔ «بیماریهای مربوط به غدد بزاقی، فک و پوسیدگی دندان» استفاده میکند.
بوی بد دهان چرا ایجاد میشود؟
در اغلب موارد منشاء تنفس بدبو از دهان است که به دلیل اثرات متابولیک باکتریهای دهان روی خرده غذا و پلاک های دندان، بزاق و خون است که گازهای فراسولفیدی، استون و اتانول و سایر گازها را ایجاد نموده و باعث بوی زننده و ناخوشایند میشود. افرادی که بهداشت دهان و دندان را رعایت نمیکنند، مسلماٌ دچار بوی بد دهان خواهندشد.
عفونت لثه و بیماریهای التهابی آن از مهمترین عوامل به شمارمیرود از دیگر عوامل ایجاد بوی بد دهان : سینوزیت، جسم خارجی در بینی، عفونتهای ریه، عفونتهای معده و روده، دیابت نارسایی شدید کلیه و کبد، بیماریهای بدخیم مثل سرطان ریه و بیماریهای عصبی مثل اسکیزوفرنی و یا صرع باشد همچنین استفاده از داروهای ضدفشارخون، ضدافسردگی و آنتیهیستامین ها که باعث خشکی دهان میشوند و یا استفاده از سیگار و مصرف الکل باشد.
درمان بوی بد دهان
اگر این مشکل بهدلیل نوعی بیماری ایجاد شدهباشد،باید در ابتدا عامل بیماریزا را رفع کرد، ولی در کل رعایت بهداشت دهان و دندان در کاهش بوی بد دهان بسیار مؤثّر است. باید دقت داشت که حین مسواکزدن نه تنها روی دندانها، بلکه لثه ها را نیز پاکیزهکرد. شستن زبان، سقف دهان و لب ها نیز مهم است چرا که بخش کثیری از باکتریها در این قسمت رشدمیکنند. در ضمن کشیدن نخدندان، نه تنها خرده های غذا را از لابلای دندانها پاک میکند بلکه به تحکیم لثه ها و جلوگیری از بروز بیماریهای مختلف دندان کمک میکند.
0 Comments